>Etli lahana dolması

>

Hayatta en sevdiğim tatların başında etli dolmalar gelir. Zeytinyağlı dolmaların hiç birini yemedim. Ve utanarak söylüyorum ki, 29 yıllık evlilik hayatımda hiç zeytinyağlı dolma yapmadım.
Biliyorum, çocuklarıma çok haksızlık yapıyorum .Ama annemlerde, teyzelerinde yediklerinde onlarda benim gibi sevmediler. Vicdanımı nasıl da rahatlatıyorum değil mi?..:)
Ama kıymalı dediniz mi, akan sular durur. Ne kadar tok olursam olayım , onun için muhakkak yer vardır. Yapmak da, yemek de çok zevkli. Tek takıldığım şey, o kadar uzun uzun yapıp ta, çok kısa sürede bitmesi.

Malzemeler
1 adet orta boy lahana
500 gr kıyma
2 adet soğan
2 kaşık yağ
1 – 2 yemek kaşığı salça
1 su bardağı pirinç (isteğe göre azaltıp, çoğaltılabilir)
Maydanoz
Tuz, karabiber
Bir tutam sevgi

Yapılışı
Lahananın koçan kısmını bıçakla oyarak koni biçiminde çıkarın.
Yıkayıp oyulan kısma tuz koyup, yumuşayıncaya kadar az suyla haşlayın.
Suyunu süzüp soğuduktan sonra yapraklara ayırın.
Ya da isterseniz yapraklarını ayırıp öyle haşlayın, hangisi kolayınıza gelirse öyle yapın.
İçini hazırlamak için,
Kıymanın içine incecik doğranmış soğanı koyun.
Yıkanmış pirinci, salçasını ilave edin.
Maydanozu ince kıyın, tuzunu, karabiberini ekleyin.
Et yağsız ise bir iki kaşık yağ ilave edin.
(Sert olmaması için azıcık suyla sulandırın.)
Hepsini iyice karıştırın.
Haşlanmış lahanaları büyüklüklerine göre birkaç kere bölün.
Geniş kısımlarına hazırladığınız içten koyun.
Önce iki yanlarını iç kısmına doğru sarın, sonra da sigara böreği sarar gibi sarın.
Tencereye dizin, üzerlerine çıkıncaya kadar su koyun.
Arzunuza göre içine sulandırılmış salça ve birkaç damla yağ damlatıp pişirin.
Afiyet olsun.

13 thoughts on “>Etli lahana dolması

  1. >etlisi etsizi hiç farketmez dayanamadığım ne kadar tok olursam olayım hemen bitirebileceğim bir lezzet lahana dolması ellerine sağlık nefisss

  2. >ellerine sağlık ablacım valla dediğin gibi yapması çok uzun yemesi kısa sürüyor:)dolma sevmeyen birine hiç rastlamadım ben sevgiler..

  3. >bende tam tersi etli sevmem ama eşim için etli yaparım genelde.o bayılır etli dolyamay gerçi o içinde et olan herşeyi çok sverevet o kadar zahmet çekiliyo sarılıyo hazırlanıyo sonra bi bakmışsınız bitmiş bile

  4. >“İki dua vardır ki, reddedilmez; o dua edenlerle Allah arasında bir perde yoktur;Biri, zulüm gören kişinin duasıöbürü de mü’minin kardeşine gıyabında ettiği dua.”dualarda unutulmamak dileğiyle..cumanız mübrek olsun hayırlı geceler

  5. >lahana dolmasına bayılırım hanife hanımın dediği gibi etli etsiz farketmez mevsimide çıktı çıkacak bitmeden birkez daha yapmalıyım..ellerine sağlık canım nefis görünüyor..

  6. >bayılırım lahana sarmasına.akşam yemeğinde canım birşey istememişti.şimdi pek bi canım çekti.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık ablacım.

  7. >Ablacım ne demişler;Bir saat emek,bir tabak yemek..Al işte sarma..Dolayı tepiyorsun doluyor gelde sar sarabilirsen..Ama etsizde sararım ben..Biz etsizde densede otunu çöpünü çok koyarız..Ama ben yarı etli yarıda etsiz yaparım aynı içle..Ne yapıyım bende etli seviyorum sarmayı…Elceğizlerine sağlık ablacım…..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s